Een paar maanden geleden was ik met mijn cameraman en editor Pieter Vonck in Eindhoven om de videopromo van Cocktails & Couture avond voor mijn klant Daniëlle Steman op te nemen.  Deze kick-ass lady maakt zakelijke kleding op maat voor vrouwen met een eigen zaak.

Ik ben de regisseur van haar merk en help haar in een half jaar tijd haar eigen merk op van A tot Z op te bouwen en tot bloei te brengen met foto’s, video, huisstijl en website.

Filmen is anders dan fotograferen.

Met beiden vertel je jouw verhaal en breng je een boodschap over. Filmen is teamwerk, je hebt een hoop voorbereiding en spullen nodig. En dan niet vergeten het monteren, wat ook veel meer tijd vergt dan het bewerken van foto’s..

Er is is een verschil tussen een promo van een evenement en een bedrijfsfilmpje. Bij een evenement kun je niet alles sturen en is het zaak een hoop te filmen, zodat je voldoende materiaal hebt voor de montage. 

Hoe hebben wij dit filmpje van Daniëlle gemaakt?

We hebben Daniëlle eerst geïnterviewd. Haar in eigen woorden laten vertellen wat ze die avond ging doen en wat het oplevert. Daarna is de avond gefilmd, hebben we testimonials opgenomen en vervolgens is alles tot een geheel gemonteerd.

Uit het eerste stuk van Danielle werden ‘quotes’ gehaald en daarbij beelden uitgezocht die dit ondersteunen. Het zoek naar muziek is behoorlijk tijdrovend en luistert nauw.

Niet iedereen is een geboren filmster dus is het belangrijk goed te weten hoe je het beste uit de verf kan komen op video, ander kun je van een koude kermis terug komen.

Graag delen wij onze tips.

Tips van Vesna voor stijl en camerapresentatie

1.Bereid je goed voor. Bedenk van het doel is van het filmpje. Voor wie is het en wat wil je ermee bereiken?

2. Schrijf op hoe de avond eruit gaat zien en oefen met dit te vertellen. Maak samen met het filmteam een script zodat je weet wat je kunt verwachten.

3. Besteed aandacht aan je uiterlijk. Denk goed na hoe je in beeld verschijnt. Je kleding, kleur, dessins. Zorg dat je ‘on brand’ bent. Ga van tevoren naar de kapper en visagist.

4. Wees je bewust van je mimiek en lichaamstaal. Maar ook van je handen. Ga niet frummelen aan je neus of teveel fronsen. Ook al ben je zenuwachtig.

5. Maak contact met de cameraman(of vrouw). Flirt een beetje met hem of haar. Natuurlijk ben je een echte training aan het geven maar er wordt wel gefilmd en dan wil je op je best overkomen.

6. Let op je ademhaling en stemgebruik. Als je heel erg zenuwachtig bent, heb je de neiging jezelf op te blazen en als een ballon weer leeg te lopen.

7. Probeer goed te articuleren en maak je zinnen af. Dit is belangrijk voor de montage en kwaliteit van de video.
als je je verspreekt, herhaal het opnieuw zodat het in de montage gecorrigeerd kan worden.

8. Op de film gaan is anders dan op de foto gaan. Er kan achteraf niet gephotoshopt worden, dus let op de details zoals draden, je kleding, uitgelopen mascara etc.

9. Kies een locatie de qua sfeer past bij je merk. Voor Danielle hebben we gekozen voor een stoere maar wel warme locatie. Zorg dat de ruimte waar je gaat filmen enigszins geluiddicht is en dat je niet gestoord kan worden.

 

Het filmen zit erop en dan is het tijd voor de montage. Ook daarbij is het fijn om erbij te zijn want jij kent je business het beste. In het geval van Daniëlle ben ik natuurlijk degene die dat voor haar uit handen neemt.

Tips van Pieter voor het monteren.

1. Gebruik niet te veel effecten. Zeker niet op het filmpje op te pimpen en slechte overgangen weg te werken.
Het moet iets toevoegen. Zoals in het filmpje van Daniëlle.

2. Het monteren van een film is als het componeren van muziek. Je zet de beelden ‘shots’ in elkaar op basis van het verhaal wat je wilt vertellen. Dan leg je de muziek eronder. Het moet allemaal in elkaar sluiten. Geen vast ritme want dan wordt het saai en de kijker voelt dat.

3. Het filmpje moet niet te lang zijn. Anders haken mensen af. Zeker als ze alleen naar een pratend hoofd kijken. Zorg voor visuele afwisseling. Het moet prikkelen. Voor promo filmpjes zoals die van Daniëlle is 2 minuten voldoende.

4. Kijk uit dat je geen ‘shots’ gebruikt die te diep in gaan op zaken. Geef ze alleen een voorproefje om ze lekker te maken en ze een beeld krijgen bij wat ze kunnen verwachten.

5. Zorg dat de muziek niet de spreker overschreeuwd. Dat zie ik heel vaak. En kies een muziekje wat past bij de ambiance van het filmpje.

Ik hoop dat jullie deze tips interessant vinden en goed voorbereid zijn als jullie een professionele video gaan laten opnemen.

En onthoud:  het hoeft niet perfect te zijn. En je komt authentieker over als je jezelf gewoon laat zien wie je bent, dan dat je gelikt en getruukt doet. Jij bent gewoon jij en door ervaring leert men!

Wil je zeker weten dat het goed komt? Wij komen graag naar jou toe voor een filmpje van je bedrijf of event!

En wil jij een kick-ass uitstraling krijgen als onderneemster, dan moet je bij Daniëlle zijn natuurlijk!

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Pin It on Pinterest

Share This